Tisza István Emlékév
  2010. október 31 – 2011. október 31.

   

  Néhai gróf Tisza István miniszterelnök 1861. április 22-én született Budapesten, így 2011-ben születésének 150. évfordulójára emlékezhetett az ország. A civil társadalom részéről a Tisza István Baráti Társaság, a nagykovácsi „gróf Tisza István” Nemzeti Kör és a geszti Tisza Család Emlékköre ezen alkalomból 2010 nyarán egy Tisza István Emlékév meghirdetését kezdeményezte. Ezt a kezdeményezést Magyarország kormánya hivatalosan nem karolta fel, így saját erőnkből valósítottunk meg a nagy államférfi emléke előtt tisztelgő rendezvényeket.

   

  - 2010. október 30-án a Tisza Család Geszti Emlékköre, a Nagykovácsi „gróf Tisza István” Nemzeti Kör és a Tisza István Baráti Társaság közös rendezvényére került sor Nagykovácsiban, az egykori Tisza kastélyban. A rendezvény célja az Emlékévet kezdeményező egyesületek együttműködésének megerősítése, kapcsolatuk elmélyítése volt. A rendezvényről bővebb információ itt található.

   

  - 2010. október 31-én a Tisza István Baráti Társaság központi megemlékezésére és koszorúzási ünnepségére került sor a Hermina út 45. szám alatti Róheim-villában, a Tisza-merénylet helyszínén. A megemlékezésen beszédet mondott Csomós Miklós főpolgármester-helyettes és Tőkéczki László történész, a Tisza István Szoborbizottság elnöke. Maruzsa Zoltán, a Tisza István Baráti Társaság elnöke hivatalosan is bejelentette a Tisza István Emlékév megnyitását.

   

   

   

   

  - 2010. december 17-18-án Szegeden és Geszten tartott egyesületünk  előadásokkal színesített tájékoztatót a Tisza István Emlékévről és Tisza István államférfiúi tevékenységéről.

   

  - 2011. április 21-22-én a Tisza István Baráti Társaság megemlékezést szervezett Budapesten névadójának 150. születési évfordulója előtt tisztelegve. A program itt érhető el.

   

   

  - 2011. április 28-án a Debreceni Tudományegyetemmel együttműködve szerveztünk Debrecenben Tisza István konferenciát, különös tekintettel arra a tényre, hogy ezen egyetem alapítói között tisztelhetjük. A rendezvényt követően megkoszorúztuk debreceni szobrát is. A program itt érhető el. Fotók a rendezvényről.

   

   

  - 2011. április 29-30-án Geszten néhai gróf Tisza István születésének 150. évfordulójára emlékeztünk.  A program itt érhető elFotók a rendezvényről.

   

  - 2011. május 5-én került sor az ELTE BTK Kari Napok keretében nagyszabású Tisza István konferenciánkra, melyen a témában kutató hazai és nemzetközi kutatókat szólaltattuk meg. A program itt érhető el.  Fotók a rendezvényről.

   

  - 2011. június 9-én a Magyar Történelmi Társulat szervezésében az ELTE Bölcsészettudományi Karán ifj. Bertényi Iván tartott előadást néhai gróf Tisza Istvánról. A program meghívója itt tekinthető meg.

   

  - 2011. október 31-én a Róheim-villában (1145 Budapest Hermina út 45.) tartott hagyományos megemlékezésünk keretében zárul a Tisza István Emlékév. Az itt található emléktábla megkoszorúzásán túl bemutatásra kerül Tisza István - az Emlékév alkalmából elkészített – teljes alakos bronz szobra.

   

   

   

  Az Emlékév során elkészített publikációk

   

  Az Emlékév során honlapunkon közzétettük néhai gróf Tisza István korábban már publikált írásait és beszédeit. Ezzel egy évek óta tartó digitalizálási folyamat ér véget, melynek során mintegy 6000 oldal digitalizálása történt meg. Kiadtuk továbbá Tisza István képviselőházi beszédeinek 1913-1918 közötti anyagát is két vaskos kötetben A kötethez olyan CD-mellékletet készítettünk, melyre írásait és beszédeit egyaránt elhelyeztük. A írások és beszédek itt érhetőek el.

   

  Az emlékév során szervezett konferenciák anyagát gyűjteménykötetben jelentettük meg a Debreceni Egyetem Történelmi Intézetével együttműködve. (Tisza István és emlékezete. Tanulmányok Tisza István születésének 150. évfordulójára. Szerk.: Maruzsa Zoltán, Pallai László. Debreceni Egyetem Történelmi Intézete, Debrecen, 2011.)

   

   

  Dr. Maruzsa Zoltán
  a Tisza István Baráti Társaság elnöke

  2010. október 30-án a Tisza Család Geszti Emlékköre, a Nagykovácsi „gróf Tisza István” Nemzeti Kör és a Tisza István Baráti Társaság közös rendezvényére került sor Nagykovácsiban, az egykori Tisza kastélyban. A rendezvény célja az Emlékévet kezdeményező egyesületek együttműködésének megerősítése, kapcsolatuk elmélyítése volt. A rendezvényről bővebb információ itt található.