Szoborállítás - 2011

   

  A Tisza István Baráti Társaság és a Nagykovácsi "gr. Tisza István" Nemzeti Kör néhai miniszterelnök emlékét ápoló más szervezetekkel összefogva a 2011-es Tisza István Emlékév keretében köztéri szobor felállítását kezdeményezte Budapesten. Állásfoglalásunkban már rámutattunk ennek történelmi indokoltságára. Mártír miniszterelnökünknek a II. világháború előtt már állott emlékműve Budapesten a Kossuth tér északi részében, Zala György ezen monumentális alkotását azonban a kommunisták eltávolították.

   

   

  Tisza_szobor_1934_s

  Tisza István szobra az Országgyűlés mellett.
  Zala György, Orbán Antal és Foerk Ernő alkotása, 1934.

  Az 1934-es szoborállításról szóló filmhíradó itt tekinthető meg  Egyesületünk eredeti elképzelése szerint az eredeti szobor főalakjának visszaállítására került volna sor.

   

  tisza_szobor2

   

  A felállítás tervezett helyszíneként több megoldás is szóba került. Felmerült esetleges helyszínként az Olimpiai park, a Szabadság tér, és a Jászai Mari téren, a Margit-híd és a képviselői irodaház közötti parkosított terület.

  Egyesületeink a szoborállítás sikerének előmozdítása érdekében szoborbizottság felállítását kezdeményezték, mely 2010. május 12-én tartotta alakuló ülését.

   

  A szoborbizottság tagjai

  Tőkéczki László (történész), a szoborbizottság elnöke

  Balog Zoltán (államtitkár, a Szövetség a Polgári Magyarországért Alapítvány
  kuratóriumának elnöke)

  Csomós Miklós (Budapest főpolgármester-helyettese)

  Makovecz Imre (építész)

  Papcsák Ferenc (Budapest-Zugló polgármestere)

  Pálinkás József (a Magyar Tudományos Akadémia elnöke)

  Rétvári Bence (államtitkár)

  Tarlós István (Budapest Főpolgármestere)

  Patay Béla (a Tisza-család képviseletében)

  Janits Béla (a Nagykovácsi "gr. Tisza István" Nemzeti Kör elnöke)

  Maruzsa Zoltán (a Tisza István Baráti Társaság elnöke)

   

  A szoborbizottság létrejöttét követően egyesületeink megbízták az illetékes Budapest Galériát, hogy meghívásos pályázatot írjon ki Tisza István bronzban kivitelezett, egész alakos, legalább 1,5-szörös életnagyságú portrészobrának elkészítésére. A felkérést Blaskó János, Harmath István, Győrfi Sándor, Veres Gábor és Párkányi Raab Péter szobrászok kapták meg. A pályaművek benyújtásának határideje 2011 január 11. napja volt.

   

  A beérkezett pályaművekről készült képek itt tekinthetőek meg.

   

  A Budapest Galéria szakvéleményét 2011 január 14-i keltezéssel készítette el, melyben Györfi Sándor pályaművét ajánlotta felállítani a Szoborbizottság számára. A Szoborbizottság 2011 január 17-én ülésezett, és mivel az ajánlott pályaművel kapcsolatosan megoszlottak a vélemények, a kiírásnak megfelelően 2011 január 24-én tartott eredményhirdetésen a Budapest Galéria szakvéleményének kiosztásán túl a Szoborbizottság a pályamű kisebb átdolgozását és egy helyszíni próba lehetőségét kérte a pályázótól. A helyszíni próbára 2011 február 18-án került sor, melynek alapján a Szoborbizottság a pályaművet nem javasolta felállítani és a pályázatot eredménytelennek nyilvánította.

   

  A Szoborbizottság ezért 2011 március 21-én új pályázatot írt ki, melynek benyújtási határideje 2011 április 20. A kiírás itt tekinthető meg. A mellékletek, közműtérkép és tanulmány itt érhetők el.

   

  A beérkezett pályaművekről készült képek itt tekinthetőek meg.

   

  A 14 óráig benyújtott pályaművekről a szakvélemény 2011. április 20-án estére már el is készült: a szakértői bíráló bizottság a „tiszavirág” vagy a „turul” jeligéjű pályamunkák felállítását javasolta a Szoborbizottságnak. A Szoborbizottság 2011. április 21-én 15 órakor ülésezett, és mivel mindkét pályaművet felállításra érdemesnek tartotta, közöttük az ajánlati ár alapján döntött, melynek alapján a „tiszavirág” jeligéjű pályázatot hirdette ki győztesnek. Ezen pályázat benyújtója Harmath István volt.

   

  A Szoborbizottság döntését üdvözölte a Tisza István Baráti Társaság 2011. április 21-én tartott ünnepi Közgyűlése is, április 22-én pedig – néhai gróf Tisza István születésnek 150. évfordulóján – megtörtént a szobor alapkő-letétele a Jászai Mari téren.

   

  Ezt követően egyesületünk a Bártfai-Szabó Építésziroda Kft-vel elkészíttette az elképzeléseinket minden tekintetben tükröző kiviteli tervet, mely itt tekinthető meg. A terv alapján Belváros-Lipótváros Önkormányzat Képviselő-testülete a szobor felállításához 2011. június 9-i ülésén a tulajdonosi hozzájárulást megadta, majd a Polgármesteri Hivatal Építési és Műszaki Osztálya részünkre az építési engedélyt 2011. szeptember 5-én kiadta. Felkészültünk tehát a szeptember végén esedékes területrendezési és építkezési munkálatok megkezdésére, sőt, elkezdtük szervezni az október 31-én esedékes avatási ünnepséget. 
  Ekkor kereste meg egyesületünket a kormány képviselője, és tájékoztatott arról, hogy az Országgyűlés 2011. július 11-én határozatot fogadott el, melynek értelmében a Kossuth tér teljes területe állami tulajdonba és az Országgyűlés Hivatalának vagyonkezelésébe kerül, majd ezt követően 2014. május 31-ig megtörténik a tér eredeti, 1944 előtti állapotának rekonstrukciója, ami egyben azt jelenti, hogy az eredeti Tisza István szoborcsoport pontos mása újra felállításra kerül az eredeti helyszínén. Mivel ezen esetben két Tisza István szobor állna egymástól néhány száz méterre, ennek fényében arra kérték egyesületünket, hogy a Szoborbizottság keressen új helyszínt a szobornak.
  Tekintettel arra, hogy az eredeti szoborcsoport visszaállítását egyesületünk semmi esetre sem opponálhatta, a kérésnek megfelelően felhagytunk eredeti elképzelésünkkel, és számos tárgyalást követően a Szoborbizottság új helyszínt talált az időközben egyébként elkészült szobornak: Papcsák Ferenc, Zugló polgármestere felajánlotta, hogy a kerület örömmel befogadja a szobrot. 
  A szobor így 2011. október 31-én – az Emlékév zárásaként – a Róheim villában rendezett hagyományos megemlékezésünkön bemutatásra került, felavatására azonban az új engedélyezési eljárást követően gróf Tisza István születésének 151. évfordulóján, 2012. április 22-én került sor a Róna utca és a Thököly út kereszteződésében kialakított és a kerület költségén igényesen felújított közterületen. Egyesületünk nagy örömére a zuglói képviselőtestület azt is kezdeményezte, hogy az új közterületet Tisza István térnek nevezzék el.

   

  A szoborállítást egyesületünk közadakozásból és pályázati forrásokból kívánta megvalósítani. Az adományok gyűjtéséhez elkülönített betétszámát nyitottunk, melyen induló tőkeként 1.000.000 forintot helyeztünk el. Az adománygyűjtés eredményes volt, a befolyt összeg fedezte a néhai gróf Tisza István szobrának elkészítésével és az engedélyeztetésével kapcsolatos kiadásokat, amiért egyesületünk hálás köszönettel tartozik mindenkinek, aki lehetőségei szerint kisebb vagy nagyobb összeggel támogatta kezdeményezésünket.

   

  Az adományozók listája itt tekinthető meg.

   

  A szobor bemutatásakor készült képek 2011. október 31-én

  DSCF3032_s

  DSCF3034_s

  DSCF3003_s

  DSCF3007_s

  DSCF3021_s

   

  A szobor felavatásakor készült videó és képek 2012. április 22-én

  mceTempObject

   

  1_s

  2_s

  3_s

  4_s

  5_s

  6_s

  7_s